T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AYDIN / EFELER - Ticaret Odası İlkokulu

Çocuklarla Korona Virüs (Covid-19) Hakkında Konuşmak

Çocuklarla Korona Virüs (Covid-19) Hakkında Konuşmak

Çocuklara kendilerini ifade edip soru sorabilecekleri rahat, destekleyici ve esnek bir çevre sağlayın; ancak çocukların konuşmaya hazır olmadığı durumlarda onları bu konuda konuşmaya zorlamayın.

Çocuklarla dürüst, açık ve net konuşun, senaryolaştırıp konuyu fazla süslemeyin; çünkü eninde sonunda doğruyu öğrenirler ve sizinle olan güven ilişkileri bozulur.

               Söz ve ifadelerinizi çocuğun yaş, dil ve gelişimsel düzeyine uygun şekilde seçin.

Çocuğunuza net ve doğru bilgiler verin. Kafa karışıklığına yol açmayın. Aynı soruya defalarca yanıt vermeye hazırlıklı olun. Bazen çocuklar için durumu anlamak ve anlamlandırmak biraz güç olabilir, zaman alabilir. Bazen de çocuk güven duygusunu aynı soruyu defalarca yanıtlatarak sağlar

 

Çocukların duygu, düşünce ve tepkilerini anlayın ve anlamlandırın. Onların soru ve kaygılarının yerinde ve uygun olduğunu, kaygılanmakta haklı olduklarını ifade edin. Unutmayın çocuklar sorunları kişiselleştirmeye eğilimlidir. Bu yüzden kendileri, aileleri, arkadaşları ve uzakta yaşayan akrabalarla ilgili çok endişeli olabilirler.

               Güvence verin ancak gerçekçilikten uzaklaşmayın. Ona evinde güvende olduğunu  söyleyebilirsiniz ama bulunduğunuz bölgede hiç korona virüse yakalanan olmadığını söylemeniz uygun olmaz.

Korona virüs salgınından dolayı etkilenen pek çok insana yardım edecek pekçok kişi var. Çocuğumuza toplumda kötü şeyler olduğunda birbirimize yardım edebileceğimizi göstermek için bu bir fırsat olabilir.

Çocuklar olaylara nasıl tepki vereceklerini ebeveynlerini ve öğretmenlerini izleyerek öğrenirler. Bu yüzden sizin salgın Haberlerine verdiğiniz tepkileri merakla izlerler.  Ayrıca başka erişkinlerle olan konuşmalarınıza dikkat ederler.

               Çocuklarınızın sürekli televizyondan korkutucu görüntüleri izlemesine engel olun çünkü bu görüntüler kafa bulandırıcı ve rahatsızlık verici olabilir. Daha öncesinde kayıp yaşamış çocuklar özellikle ölümle İlgili daha hassas olabilirler; bu konuda daha fazla dikkat ve ilgi gerekebilir.

Onlar sadece çocuk olmak isterler, onların istediği top oynamak, bisiklet binmek ya da ağaca çıkmak olabilir.

 

     Ticaret Odası İlkokulu

    Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 17.09.2020 - Güncelleme: 05.10.2021 08:49 - Görüntülenme: 648
  Beğen | 11  kişi beğendi